11 april 2019

‘Gericht begeleiden is enorm uitdagend’

Lia Herder werkt als casemanager voor jonge mensen met dementie in Amersfoort en omstreken, bij Beweging 3.0. Voor zo goed mogelijke begeleiding, volgde ze de post-bacheloropleiding Casemanagement Dementie op Jonge Leeftijd. In dit vraaggesprek vertelt ze over haar werk en de rol van de opleiding.

Waarom heb je voor dit vak gekozen en wat houdt het in?
Na in verschillende functies en verschillende werkvelden gewerkt te hebben in de gezondheidszorg, wilde ik weer dichter bij de primaire zorg werken. Daarom ben ik vier jaar geleden als casemanager gestart. Eerst als verpleegkundige geriatrie en sinds een een jaar specifiek voor jonge mensen met dementie. Op het moment begeleid ik ongeveer 25 jonge mensen met allerlei vormen van dementie en hun partners, kinderen en andere betrokkenen.

Wat is er zo bijzonder aan het werken met jonge mensen met dementie?
Het is enorm uitdagend. Dat zit ‘m in verschillende dingen. Jonge mensen hebben heel verschillende vormen van dementie die elk weer een andere begeleiding vragen. Daarnaast hebben ze vaak een uitgesproken mening en ze hebben veel energie. Ouderen hoeven niet meer zoveel van zichzelf. Maar de jongere mensen… door de dementie valt werk weg, en dan? Ze willen graag actief en zinvol bezig zijn, binnen de mogelijkheden die ze hebben. Dat maakt het voor mij als casemanager een uitdaging om op zoek te gaan naar de juiste weg voor deze persoon: wat is er, en wat past bij deze persoon? Voor iedereen is er een eigen weg.
Ook zijn er vaak jonge kinderen in het gezin. De kinderen hebben vaak een heel eigen kijk op de dementie van hun ouder. En een eigen beleving, anders dan de partner. Dat vraagt dus ook om een andere benadering en begeleiding. Ook dat hoort bij mijn werk.

Momenteel volg je de opleiding Casemanagement Dementie op Jonge Leeftijd. Wat houdt die opleiding in?
Omdat ik kwalitatief goede zorg en begeleiding wil geven, heb ik ervoor gekozen om deze opleiding te volgen. In november 2018 is de eerste opleiding Casemanagement Dementie op Jonge Leeftijd gestart. Samen met 17 casemanagers uit alle windstreken maak ik deel uit van de eerste groep deelnemers.

De opleiding duurt een half jaar, met iedere maand een dag waar we bij elkaar komen. De opleiding bestaat uit de thema’s:

1. Kennismaken met Dementie op Jonge Leeftijd
2. Start van het zorgproces
3. Achteruitgang van het zorgproces
4. De laatste fase van het zorgproces
5. Multidisciplinaire samenwerking en Intervisie
6. Integratie thema’s

Iedere dag zijn er deskundige gastdocenten aanwezig waarbij veel informatie wordt gedeeld en we met elkaar in gesprek gaan over wat het betekent voor de inhoud van ons werk.

Tussendoor is er de online leeromgeving, waar we veel literatuur tot ons nemen en in groepjes casussen met elkaar bespreken. Het is mooi om te zien dat we ongeveer hetzelfde werkproces uitvoeren, volgens de landelijke standaard. Daarnaast hebben we ook veel dezelfde vragen, zoals over hoe je kinderen in diverse leeftijden goed begeleid, en over hoe je omgaat met afscheid nemen van werk en over de regelingen die daar bij komen kijken.. En: hoe kunnen we deze mensen ondersteunen zinvol bezig te zijn?

Wat is voor jou het meest waardevol aan de opleiding?
Ik vind de contacten met andere deelnemers heel waardevol. Het gaat om collega-casemanagers door het hele land. Door de scholing weten we elkaar te vinden en kunnen we over ons werk sparren. Daarnaast heb ik door de opleiding meer kennis van zaken, zoals over FTD. Ik begeleid momenteel geen mensen met FTD, maar als dat straks wel zo is, weet ik hoe ik deze persoon gericht kan begeleiden. En ik kan bellen als ik vragen heb. Dat geeft een goed gevoel. Ook over andere relevante onderwerpen voel ik me beter toegerust. Zoals euthanasie. En omgaan met verlies, de procesbegeleiding hierbij. Die inhoudelijke kennis zorgt voor de verdieping die ik kan gebruiken om mijn werk goed te doen. Zo kom ik goed beslagen ten ijs.

—————–

Ook interesse in de opleiding?
Ben je zelf casemanagers of zorgtrajectbegeleider en heb je interesse in de opleiding Casemanagement Dementie op Jonge Leeftijd? Je komt in aanmerking met minimaal twee jaar werkervaring met jonge mensen met dementie en een minimale betrokkenheid bij de zorg voor deze doelgroep van twee dagen per week. Klik hier voor meer informatie.

*** De personen op de foto komen niet in dit artikel voor ***

Meer nieuwsberichten