3 juni 2020

Bernard is een jonge mantelzorger

Bernard Loose was in september 2017 net eenentwintig geworden toen hij een telefoontje kreeg dat het niet goed ging met zijn moeder. Bernard: ‘Mijn moeder, die tot dan toe gezond was geweest, had een hersenbloeding gehad. Een operatie volgde die een tweede bloeding tot gevolg had. Ik woon in Utrecht, mijn moeder in de buurt van Den Haag. Toen ik gebeld werd dat er iets aan de hand was, maar niet duidelijk was wat, wist ik niet of ik meteen in de trein moest springen om bij mijn moeder te zijn. Daar heb ik mij later best wel schuldig over gevoeld’.

Bernard is wat je noemt een jonge mantelzorger. Mensen zoals hij staan op dit moment in the picture omdat het de week van de jonge mantelzorger is (1 tot 7 juni). In de week van de jonge mantelzorger is het ministerie van VWS samen met MantelzorgNL een campagne gestart: Deel je zorg. Met online video’s, tips en meer informatie voor jonge mantelzorgers.

Het verhaal van Bernard is een goed voorbeeld hoe het leven van een jong persoon van de ene op de andere dag door mantelzorg verandert. Bernard: ‘Ik had mijn studie, sport en bijbaan stop gezet omdat de zorg voor mijn moeder veel van me vroeg. Ik heb wel geprobeerd mijn eigen leven weer op te pakken maar dat ging zeker in de eerste maanden moeilijk. Ik had psychologische hulp ingeschakeld in de hoop advies te krijgen over wat ik moest doen. De psycholoog heeft mij geholpen om zelf keuzes te maken en knopen door te hakken. Zo besloot ik om voorlopig in Den Haag in de buurt van mijn moeder te blijven’.

Bernard: ‘Mijn broers en ik wilden zoveel mogelijk bij mama zijn om bij te dragen aan haar herstel en om haar te stimuleren. Na opname in het ziekenhuis en tijdens de daaropvolgende revalidatie, werd bij de moeder van Bernard vasculaire dementie vastgesteld. ‘De situatie van mijn moeder is nu stabiel, maar In het begin was ze steeds verdrietig, ook omdat ze haar eigen diagnose niet kon onthouden. Nu is ze juist eigenlijk altijd vrolijk. In haar humor en zorgzaamheid is ze nog altijd zoals vroeger, maar er zijn ook heel veel dingen veranderd. Daar heb ik nog altijd moeite mee’.

Mensen met dementie op jonge leeftijd hebben vaak een gezin dat midden in het leven staat. Kinderen die nog op school zitten of, zoals Bernard, net een eigen leven aan het opbouwen zijn. De impact van de verantwoordelijkheid die zo’n jonge mantelzorger krijgt, is behoorlijk. Studies worden stopgezet, sociale contacten staan op een laag pitje en ondertussen is de mantelzorger druk bezig om de zorg goed geregeld te krijgen. Bernard: ‘Onze ouders zijn gescheiden. Al het regelwerk zoals beslissingen over haar geldzaken moesten wij zelf uitzoeken. Wat ik echt heel jammer vind, is dat wij geen casemanager dementie konden inschakelen, omdat mama in een revalidatiecentrum zat. Mijn broers en ik kwamen erachter dat casemanagement niet mogelijk is, omdat mama niet meer thuis woont. Een casemanager had juist met ons mee kunnen denken hoe je dingen het beste aanpakt’.

Bernard kent de week van de jonge mantelzorger. Vorig jaar deed hij nog mee met een aantal activiteiten. Bernard: ‘Contact met andere jonge mantelzorgers heeft mij echt geholpen. Als je met andere jongeren bent die hetzelfde meemaken, geeft dat veel rust. Ik voelde mij begrepen terwijl ik mij zo vaak alleen voelde staan’.

De coronacrisis heeft de mantelzorg lastiger gemaakt. Bernard: ‘Ik ging iedere vrijdag met haar zwemmen, maar dat kan nu niet. Bezoek was lange tijd niet mogelijk. En nu gaat alleen mijn oudste broer naar haar toe. Meer personen mag nog niet’.

De moeder van Bernard hoopt binnenkort naar een woonzorgboerderij te verhuizen met een speciale afdeling voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Bernard: ‘De woonzorgboerderij ligt wel verder weg voor mijn broers en voor mij. Maar ik denk dat zij daar veel beter op haar plek is. Ze kan naar buiten, er zijn dieren en er is een moestuin. Dat past heel goed bij de behoefte van mijn moeder om lekker buiten te zijn’.

Bernard heeft veel gehad aan de ondersteuning die hij heeft gezocht. Bernard: ‘Mijn advies aan andere jonge mantelzorgers is dan ook om altijd in je achterhoofd te onthouden dat je hulp mag zoeken. Daar heb je nu misschien geen behoefte aan, maar het kan later van pas komen’. En een praktische tip van hem: ‘Schrijf je in voor de mailinglijst op dementie.nl. Je krijgt dan berichten over tips en activiteiten voor jonge mantelzorgers. Daar heb je misschien lange tijd geen behoefte aan, maar als je er toch wat mee wilt, heb je meteen de informatie bij de hand’.

 

Meer nieuwsberichten