5 juli 2019

Dementie&werk: gaat dat samen?

Het komt voor dat mensen nog werken op het moment dat bij hen dementie wordt gediagnosticeerd. Wat betekent de diagnose voor hun plek op de arbeidsmarkt? In de afgelopen periode was er op diverse plekken aandacht voor deze vraag. We zetten het voor je op een rij.

 

Werk als houvast – Artikel AD Visie
In april 2019 verscheen er een uitgebreid artikel over doorwerken bij dementie in AD Visie, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen. In dit artikel zegt professor Marjolein de Vugt dat werk menen houvast kan bieden. Thed van Kempen, voorzitter van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd, beaamt dit en voegt toe dat het een gevoel van zingeving kan vervullen. Een deel van de mensen kan nog best lang eigen of aangepaste taken doen. Marloes Verhoeven, gezondheids- en neuropsycholoog, denkt dat er meer mogelijk is dan wordt gedacht. Haar ervaring is dat werkgevers over het algemeen bereid zijn om een werknemer te steunen, zeker als in openheid het gesprek wordt aangegaan met de werkgever over de achtergrond van de beperkingen. De Vugt is voorstander van een buddy op de werkvloer. Zij wijst verder op het belang om een naaste direct te betrekken. Benieuwd naar het volledige artikel? Lees het hier: https://www.kcdementieopjongeleeftijd.nl/wp-content/uploads/2019/04/ADVisie.pdf.

‘The restaurant that makes mistakes’ – Brits televisieprogramma
In Engeland verliezen 4 op de 5 jonge mensen met dementie na de diagnose hun baan. Maar is dat eigenlijk wel nodig? In de nieuwe Engelse televisieserie ‘The restaurant that makes mistakes’ werken veertien mensen met dementie. In een artikel in Huffington Post staat dat de serie laat zien dat er meer moet (en kan!) gebeuren om jonge mensen met dementie aan het werk te houden, soms met aanpassingen in het takenpakket. Hier ligt een uitdaging voor werkgevers, en natuurlijk ook in Nederland. Helaas is de serie zelf (nog) niet te zien in Nederland. Wel is de trailer te bekijken:

Deelnemers gezocht – Oproep Omroep Max
Ook in Nederland is er aandacht voor het belang van werk voor jonge mensen met dementie. Maar hoe richt je dat in? Over die vraag buigt Omroep Max zich. Het uitgangspunt van Omroep Max voor het maken van een televisieserie is dat actief blijven de eigenwaarde en het levensgeluk vergroot en het levensgeluk. Omroep MAX zoekt mensen van 40 tot 70 jaar met beginnende dementie die willen deelnemen. Meer informatie.

Alternatieven voor werk
Als werk niet meer gaat, zijn er andere plekken waar mensen actief kunnen zijn en met anderen in contact kunnen komen.

  • AnimiVivere, het Odensehuis in Wijchen is een mooi voorbeeld van een plek waar mensen met beginnende dementie van harte welkom zijn en waar het gaat om wat mensen nog wél kunnen. Men kan er lotgenoten ontmoeten en ervaringen uitwisselen, maar ook samen activiteiten doen zoals schilderen, boetseren en natuurwandelingen maken. En zo zijn er andere Odensehuizen in het land.
  • Ook vrijwilligerswerk is een goed alternatief voor betaald werk. Het UMC Amsterdam constateerde na onderzoek dat mensen met dementie die vrijwilligerstaken op zich namen na verloop van tijd minder neuropsychiatrische symptomen bleken te hebben (zoals angst, apathie, depressie, agitatie). Er was ook een verbetering in positief affect waarneembaar. Mantelzorgers (partners, kinderen) voelden zich hierdoor bovendien minder emotioneel belast. Een mooi voorbeeld is het programma Dementalent.
  • Tot slot worden er binnen diverse zorgorganisaties in Nederland specifieke voorzieningen aangeboden voor jonge mensen met dementie. Voor een overzicht van deze organisaties, kijk hier. Zorgorganisatie Het Parkhuis in Dordrecht startte dit jaar een dagbehandeling voor jonge mensen met dementie.Dementiezorg voor Elkaar maakte er een prachtig artikel over.

Meer informatie over werk en dementie – Artikelen op dementie.nl

Meer nieuwsberichten