16 december 2020

Demenzien: ruimte voor contact

Demenzien is een nieuwe methode voor professionals en naasten die met mensen met dementie te maken hebben. Met behulp van een stappenplan breng je samen de ervaringen uit het leven van de persoon met dementie in kaart.

Hoe blijf je de mens zien als dementie toeslaat? Hoe maak je contact? Hoe zorgen we samen dat het leven de moeite waard blijft? Het zijn vragen waar mensen die net weten dat zij dementie hebben, hun naasten en professionals mee worstelen. Zij hebben gevraagd om een methode die hun zou helpen hier antwoorden op te kunnen vinden. Voor hen is de methode Demenzien ontwikkeld: een praktisch hulpmiddel voor het voor het optimaliseren van de kwaliteit van leven, het vergroten van de waardigheid van mensen met dementie en het versterken van de relaties tussen de persoon met dementie, naasten en professionals. Demenzien helpt manieren te vinden om contact te maken, zin te geven aan het samen zijn en activiteiten met elkaar te beleven.

Samen breng je de ervaringen uit het leven van de persoon met dementie in kaart. Je kijkt het leven vóór dementie en naar hoe de persoon nu in het leven staat, wat hij nog kan en wat hij belangrijk vindt. Dat helpt om voor deze persoon waardevolle activiteiten in een eenvoudigere vorm samen te blijven delen en beleven. Je bepaalt met elkaar hoe je dat gaat aanpakken en maakt daar afspraken over. In dit zoekproces vindt ook rouwverwerking plaats. Na de confrontatie met alles wat niet meer kan, geeft Demenzien ruimte voor andere manieren van contact en samen dingen doen.

Demenzien sluit dicht aan bij de leefwereld van de persoon met dementie en het dagelijks leven. Het is een praktisch hulpmiddel, dat iedereen kan gebruiken. Het kan niet fout gaan omdat het een zoektocht is. Het is een kwestie van proberen en genieten van elk moment dat je iets samen deelt.

De auteurs hebben jarenlange ervaring in de langdurige zorg en in het ontwikkelen van praktisch bruikbare methodes, zoals Hooi op je vork voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Demenzien is ontwikkeld op verzoek van en samen met (jonge) mensen met dementie, naasten en professionals. Samen met Hogeschool Windesheim, de Radboud Universiteit en verpleeghuizen wordt onderzoek gedaan naar de ervaringen met Demenzien en de effecten op de kwaliteit van leven.

 

“Als ik Demenzien niet had gehad, dan had ik al die waardevolle momenten en activiteiten met mijn moeder niet gehad!” – Een dochter

 

“Het gaat om de relatie en te zorgen dat je de stukjes kan  delen  die er nog zijn. Deze stukjes haal je op uit de levensgeschiedenis.” – Een professional

 

Meer nieuwsberichten