18 april 2019

Docu ‘DELETE’: Over een tienerzoon en zijn vader met Alzheimer

In 2012 verscheen de documentaire DELETE, gemaakt door Janetta Ubbels in samenwerking met de NTR. DELETE is een portret van de vijftienjarige Jurre, die samen met zijn drie zussen, vader en moeder in  Leeuwarden woont. Jurre’s jeugd is anders dan die van andere tieners. Zijn vader heeft namelijk Alzheimer.

“Met Alzheimer wordt er steeds een hapje afgenomen. Je wordt gewoon gedelete, in principe. Het is gewoon weg voor altijd”. Aldus Jurre.

Als zijn vader nog deels thuis woont, wil Jurre graag nog een mooie herinnering aan zijn vader. Hij wil graag met zijn tweeën een weekendje naar Vlieland. Jurre bespreekt dit met zijn moeder. Zijn moeder vraagt zich af of het wel een goed idee is, omdat hij al veel vergeet en niet meer zo op hygiëne let. Jurre haalt zijn schouders op en zegt: “Maakt toch niet uit”.

Samen gaan ze op pad. Jurre zorgt voor zijn vader. Samen gaan ze fietsen. Ze voetballen op het strand en ze maken een kampvuur. Jurre ergert zich ook aan zijn vader, of eigenlijk aan de Alzheimer. De Alzheimer, die er voor zorgt dat zijn vader niet meer dezelfde is.

DELETE laat op eerlijke en rauwe wijze zien hoe het voor Jurre als tiener is om een vader met Alzheimer te hebben.

Bekijk de docu (30 min)

Bekijk het overzicht met meer lees- en kijktips voor kinderen van jonge mensen met dementie

Meer nieuwsberichten