8 juli 2020

King Arthur Groep aangesloten bij het Kenniscentrum

Graag stellen we onze nieuwe ledenorganisatie voor: King Arthur Groep, werkzaam in regio ’t Gooi en Eemland en aangrenzende gebieden. We zijn blij dat King Arthur Groep zich heeft aangesloten en hiermee de bereidheid toont bij te dragen aan betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie en hun naasten.

King Arthur Groep biedt begeleiding en ondersteuning aan mensen met dementie en hun naasten en wil daarin blijvend ontwikkelen en verbeteren, onderscheidend en innovatief zijn. Dit doen zij bij de mensen thuis (individuele begeleiding), in groepsverband (ontmoetingscentra), met casemanagement, logeren en 24-uurszorg (wonen+zorg). Zo ontwikkelden zij de methodiek ‘familie en vriendengesprekken’, waarbij het sociale netwerk (weer) wordt betrokken en ingezet. Ook ontwikkelden zij samen met Zorg en Werk een landelijk erkende opleiding Dementiekunde (MBO 3-niveau).

De mens zien
Jarcine Spaander is bestuurder van King Arthur Groep. Jarcine: ‘In alles dat we doen staat de persoon met dementie centraal en gaan wij vanaf de start van de ondersteuningsvraag op zoek naar wie de mens was en is en sluiten wij daar met ons aanbod bij aan. We werken daarbij methodisch, denken in mogelijkheden en schakelen met andere disciplines daar waar nodig.’

Speciaal programma voor jonge mensen met dementie in ontmoetingscentrum Utrecht

King Arthur Groep heeft een ontmoetingscentrum voor jonge mensen met dementie in Midden-Nederland. Jarcine: ‘Wij gaan er elke dag op uit met deelnemers die dit willen. Zo hebben wij voor deelnemers een museumjaarkaart en een abonnement op de sportschool aangeschaft.  Ook hebben wij al eens een visvergunning voor een deelnemer aangevraagd en is er een volkstuintje waar we bij goed weer veel tijd doorbrengen. Hier tuinieren we en genieten we van het mooie weer en de frisse lucht. Er is dan heel veel gezelligheid en interactie met de andere gebruikers van het volkstuinen complex.’

De woensdag wordt gebruikt om een specifiek programma te maken voor jonge mensen met dementie (in de leeftijd tot ongeveer 70 jaar). Zij sporten volop en gaan op pad. Door een vaak betere fysieke gesteldheid zijn ze eigenlijk nauwelijks binnen te vinden, tenzij het een museum is. Door de relatief jonge leeftijd zitten deelnemers en hun naasten in een andere levensfase en is er een andere dynamiek om de persoon heen. Hier past King Arthur Groep hun aanpak op aan.

 

Ook lid worden?
Wij breiden onze leergemeenschap graag uit! Het Kenniscentrum werkt met leden en buitenleden. Leden zijn zorgaanbieders die actief werken aan betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie. Dit kunnen ook huisartsen en thuiszorgorganisaties zijn. Buitenleden zijn organisaties met kennis en expertise op het gebied van dementie op jonge leeftijd, zoals Alzheimercentra. Het gaat in alle gevallen om organisaties, niet om individuen. Een lidmaatschap is niet vrijblijvend. Betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie bereiken we samen.

Meer nieuwsberichten