26 augustus 2020

Met Alzheimer naar de Alpen

Jurn Verschraegen is directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en voorzitter van de Werkgroep Jongdementie Vlaanderen. Samen met arts Mathieu Vandenbulcke en zanger Rick de Leeuw schreef hij de reisgids ‘Met alzheimer naar de Alpen’. In de reisgids beschrijven zij gedetailleerd een meerdaagse wandeltocht in de Italiaanse Alpen die zij zelf maakten met vier jonge mensen met dementie en hun buddy’s.

Met dit boek willen de auteurs een positieve boodschap afgeven. Jurn: “Om de levenskwaliteit hoog te houden, of op te krikken, zijn beweging, sociale interactie en natuur noodzakelijk. Ook zag ik een positief verschil bij de interviews die ik deed met de deelnemers bij aanvang van de tocht en na afloop. Eén deelnemer belde tijdens de tocht in de Alpen uit zichzelf zijn vrouw. Ik kreeg daarna een appje van deze vrouw; zij was zeer geraakt want dat had haar man al heel lang niet meer gedaan. Wat ook opvallend was: de grenzen tussen zorgverlener, buddy en de deelnemers met dementie op jonge leeftijd vervaagden tijdens de tocht: we waren er voor en met elkaar.” De deelnemers maakten tijdens de tocht veel foto’s voor hun eigen herinnering. Jurn: “Wij hebben nog steeds contact met elkaar in de WhatsApp-groep. Door de corona-maatregelen kunnen wij niet samen komen om herinneringen op te halen. Nu stuurt iemand af en toe een paar foto’s rond, waar mooie reacties op komen.”

In de reisgids zijn veel details en handige tips opgenomen die de deelnemers zelf hebben genoemd. Jurn: “De deelnemers vonden het belangrijk dat er foto’s van herkenningspunten in kwamen. Wij hebben dat opgelost door QR-codes op te nemen die met de smartphone zijn te lezen. Op alle kruispunten hebben wij foto’s genomen van mezelf of de andere auteurs waarin we de richting aangeven, vaak ook op een speelse manier.” Met de reisgids is het mogelijk de tocht met een eigen groep te maken, liefst wel onder begeleiding. Jurn: “Zorgmedewerkers of mantelzorgers hoeven over de route en pleisterplaatsen niet na te denken. Alles is er in opgenomen. Maar ook de gewone burger kan met deze reisgids op pad. Wat voor jonge mensen met dementie belangrijk is, is voor hen ook van belang. Je hebt hiervoor voldoende conditie als je twee dagen achter elkaar 20 kilometer in Zuid-Limburg kunt wandelen.”

De auteurs schreven eerder het boek ‘De beklimming van de berg Alzheimer’ over een wandeltocht in Nepal. Jurn is al van jongs af aan een wandelfanaat: “Ik las op zesjarige leeftijd in bed liever een wandelkaart dan pakweg Suske en Wiske.” Als voorzitter van de Werkgroep Jongdementie Vlaanderen wilde hij met jonge mensen met dementie graag een grote uitdaging aangaan. Jurn: “De trektocht in Nepal in 2015 was een groot succes. In het boek dat wij daarna schreven, wordt meer het verhaal verteld over de invloed van de tocht op de deelnemers met dementie op jonge leeftijd. Met de reisgids die wij nu geschreven hebben, kun je zelf op pad en de positieve gevolgen ervaren. Mathieu en ik zijn het project ‘Brain Adventure Team’ gestart, een groep waar mensen met dementie en avonturiers elkaar kunnen vinden.”

Professor ouderengeneeskunde Mathieu Vandenbulcke houdt ook van sportief wandelen en houdt ervan om mensen te zien genieten. Voor hem blijkt deelname aan de trektochten eveneens een positieve ervaring. Zo zegt hij in de reisgids dat dementie meer verbindt dan ontbindt. Families raken meer op elkaar aangewezen en ontdekken door het ont-moeten het leven in het moment.

Rick de Leeuw, ook een fietsfanaat, raakte betrokken via de fietstocht naar de Mont Ventoux waar hij bevriend raakte met een man met Frontemporale dementie (FTD). Later werd hij voorzitter van Het Ventiel, een buddy-organisatie voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Hij ziet hoe mensen veel kracht putten uit de positieve bevestiging van iets dat lukt. Tijdens de eerste tocht in Nepal ontdekte hij dat een trekking hem ook wel kan bekoren.

De reisgids ‘Met Alzheimer naar de Alpen’ is te bestellen via: https://infocentrum.dementie.be/product/met-alzheimer-naar-de-alpen-jurn-verschraegen-mathieu-vandenbulcke-rick-de-leeuw/

Meer nieuwsberichten