23 maart 2021

Noorderbreedte aangesloten bij Kenniscentrum

Noorderbreedte biedt persoonsgerichte zorg in Fryslân in vijftien woonzorglocaties en een revalidatiecentrum. Ook bieden zij dagbesteding, dagbehandeling en specialistische zorg en behandeling op het gebied van dementie, Korsakov, gerontopsychiatrie, Parkinson, Huntington en Niet-Aangeboren Hersenletsel. De circa 2.500 medewerkers en 1.500 vrijwilligers zetten zich in om van elke dag een waardevolle dag te maken. Voor bewoners, cliënten, medewerkers en vrijwilligers.

Op de locatie Nieuw Mellens in Leeuwarden is een speciale woongroep voor 8 jonge bewoners met een vorm van dementie. Er is een multidisciplinair team verantwoordelijk voor zorg voor deze groep bewoners. Zij zijn gespecialiseerd in de unieke zorg die deze groep nodig heeft.

Dana van der Molen is als Psycholoog betrokken bij de dagelijkse zorg. “Geen dag en geen week is hetzelfde. Dat betekent dat we elke dag de puzzel, om de juiste zorg te bieden aan onze bewoners, opnieuw leggen. Dit is een uitdaging en daarbij is het fijn om samen te werken in een gedreven team.”

Bij Noorderbreedte kennen ze het levensverhaal van onze bewoners. En in de dagelijkse zorg zijn de wensen, behoeften en mogelijkheden van de bewoner het uitgangspunt. Daar passen ze de zorg en behandeling op aan. Iedereen kan er wonen en leven zoveel mogelijk als thuis. En daarnaast organiseren ze activiteiten die een bijdrage leveren aan een waardevolle dag. Patrick del Grosso is verpleegkundige en gaat er graag op uit met de bewoners. “Een bezoek aan het Dolfinarium of AquaZoo is favoriet.” Elke avond wordt er, vaak samen met familieleden, zelf gekookt en ze kijken en luisteren graag naar muziek. “Het is maar waar iemand die dag behoefte aan heeft en blij van wordt. Alles mag en niets hoeft.”

De betrokkenheid en aanwezigheid van familie speelt een belangrijke rol bij het realiseren van een waardevolle dag. Zij worden zo veel als zij willen en mogelijk is, betrokken bij het dagelijkse leven. Ook organiseert Noorderbreedte familie-avonden waar familie ervaringen met elkaar kan delen en steun bij elkaar kan vinden. In verband met het coronavirus en de daarbij horende landelijke maatregelen is dat nu tijdelijk niet mogelijk. Maar ook dan wordt er gezocht naar mogelijkheden voor familieparticipatie en contact.

Het delen van ervaringen en kennis met het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd en de andere leden helpt ons om de zorg voor jongeren met dementie verder te blijven ontwikkelen. Want de unieke problematiek die speelt bij deze groep cliënten vraagt er om te blijven leren en de zorg steeds verder te verbeteren. Zo kunnen ze de beste zorg bieden aan jonge mensen met een vorm van dementie.

Ook lid worden?

Wij breiden onze leergemeenschap graag uit! Het Kenniscentrum werkt met leden en kennispartners. Leden zijn zorgaanbieders die actief werken aan betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie. Dit kunnen ook huisartsen en thuiszorgorganisaties zijn. Kennispartners zijn organisaties met kennis en expertise op het gebied van dementie op jonge leeftijd, zoals Alzheimercentra. Het gaat in alle gevallen om organisaties, niet om individuen. Een lidmaatschap is niet vrijblijvend. Betere zorg en ondersteuning voor jonge mensen met dementie bereiken we samen.

 

Meer nieuwsberichten