23 maart 2021

Oproep aan kinderen van jonge mensen met dementie

Toen Amber Engelbracht (22) afgelopen februari begon met het afstuderen aan de opleiding Media, Informatie & Communicatie, wilde ze zich graag inzetten voor een onderwerp dat haar naar het hart ging. De keuze was snel gemaakt en ze besloot haar afstudeeronderzoek in het teken te laten staan van dementie, de ziekte waar haar vader vier jaar geleden mee gediagnosticeerd is.

Het onderzoek van Amber richt zich op de app ‘Dat ben ik’ van Alzheimer Nederland. Naasten van personen met dementie kunnen de app vullen met foto’s, video’s en herinneringen van hun geliefde om zo gemakkelijk het gesprek te starten & sociaal contact te herstellen. ‘De app is altijd bij de hand en zorgt ervoor dat mijn vader en ik herinneringen met elkaar kunnen ophalen. We praten over zijn schermcarrière tot aan de geboorte van mijn nichtje. Met de app kunnen we de herinneringen die we hebben én maken samen koesteren’, vertelt Amber.

Met haar afstudeeronderzoek wil ze er graag achter komen hoe de app beter kan aansluiten op 18- tot en met 35-jarigen met een ouder met dementie. Amber: ‘Als je jong bent, weet je misschien nog niet alles over jouw vader of moeder met dementie. Dat de app ‘Dat ben ik’ daarbij kan helpen, is ontzettend bijzonder. Iedereen moet de kans krijgen om zijn of haar ouder écht te leren kennen.’ Om te achterhalen hoe de app beter kan aansluiten op een jongere doelgroep wil Amber graag aan de hand van (online) interviews achterhalen wat hun ervaringen, wensen en behoeften zijn omtrent gespreksvoering met hun ouder met dementie. Dit zodat de app voor hen nóg waardevoller kan worden.

Dus, ben jij tussen de 18 en 35 jaar, heb je een vader of moeder met dementie en wil je graag jouw steentje bijdragen aan het onderzoek van Amber? Dan kan! Neem dan contact op met:

Amber Engelbracht – amberengelbracht@hotmail.nl – 0637404509

 

Meer nieuwsberichten