5 april 2019

Passende zorg in Zeeland dankzij SVRZ

Naar schatting wonen in Zeeland een paar honderd jonge mensen met dementie. Op dit moment kunnen deze mensen en hun familie en/of mantelzorgers nergens binnen de provincie terecht voor gespecialiseerde hulp. Daar komt verandering in. SVRZ start in september een dagbehandeling voor deze cliënten. Begin volgend jaar volgt een groepswoning. Een belangrijke aanvulling op de zorg in Zeeland!

Zo’n zestig jonge mensen met dementie in Zeeland zijn op dit moment in beeld. Naar verwachting zijn er nog veel meer mensen in Zeeland die bij deze categorie horen. Laura van Regenmortel, projectleider van de nieuwe specialistische zorg bij SVRZ, vertelt: “SVRZ wil zorg op maat bieden aan deze mensen en hun familie, zodat ze in hun eigen provincie begeleid kunnen worden. Daarom starten we een dagbehandeling voor jonge mensen met dementie in een van onze Zeeuwse locaties, namelijk De Kraayert in Lewedorp. Begin 2020 openen we een groepswoning voor deze doelgroep in Ter Schorre, een van onze locaties in Terneuzen. We zijn volop aan de slag om teams samen te stellen en deze unieke expertise voor Zeeland te ontwikkelen.”

Behandeling en beweging staan centraal
Vanaf september kunnen cliënten terecht bij de dagbehandeling in Lewedorp. Behandelaren, zoals een fysiotherapeut en psycholoog, zijn intensief aanwezig om de cliënten te begeleiden. Laura: “Omdat veel beweging goed is voor mensen met deze problematiek, zorgen we voor diverse actieve bezigheden. Denk aan fitness en tafeltennis. Ook kunnen ze werken in de naastgelegen tuin en is een hobbyruimte aanwezig. De dagbehandeling is maatwerk en sluit aan bij de mogelijkheden van de cliënt. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de behandeling. De problematiek is namelijk vaak groot. Omdat het vervoer voor mantelzorgers een probleem kan zijn, biedt SVRZ een haal- en brengservice naar de dagbehandeling. Zo kan iedereen die het nodig heeft van onze zorg gebruikmaken.”

Wonen met leefcirkels
Medio 2020 opent SVRZ ook een groepswoning voor jonge mensen met dementie in Terneuzen. Laura: “In de groepswoning, die ruimte biedt voor zes cliënten, gaan we gebruikmaken van leefcirkels. Door de leefcirkels krijgen bewoners vrijheid op maat. Afhankelijk van de mogelijkheden van een cliënt, bepalen we een persoonlijke leefcirkel. Voor de een betekent dat vrij bewegen op de afdeling, voor de ander in de tuin of zelfs zelfstandig een boodschap kunnen doen. Met behulp van bakens en gps zijn bewoners te volgen en gaan deuren vanzelf open. Deze vrijheid draagt enorm bij aan de kwaliteit van leven.”

Aanpak SVRZ
SVRZ is de enige Zeeuwse instelling die deze speciale zorg voor jonge mensen met dementie aanbiedt. Belangrijke elementen van de aanpak zijn:
• Versterken eigenwaarde
• Zelfredzaamheid vergroten en onbegrepen gedrag verminderen
• Familieleden en andere direct betrokkenen ondersteunen
• Dagbehandeling in De Kraayert (Lewedorp) en een groepswoning in Ter Schorre (Terneuzen)
• Een behandelteam van artsen, verpleegkundig specialist, fysio- en ergotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werk en logopedist
• Samenwerken met Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd

Interesse of meer weten?
Heeft u interesse in de toekomstige dagbehandeling of groepswoning van SVRZ in Zeeland voor jonge mensen met dementie? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Laura van Regenmortel via l.van.regenmortel@svrz.nl of 088-8871027.

Meer nieuwsberichten