Voor jonge kinderen van mensen met dementie

Als je vader of moeder op jonge leeftijd dementie krijgt, is dat niet altijd makkelijk. Het kan helpen om iets te lezen of te bekijken dat gericht is op jonge kinderen, bedoeld om dementie te begrijpen en om er mee om te gaan beperkt. We hebben een aantal tips op een rij gezet. Mocht je iets missen, mail ons dan (info@KCdementieopjongeleeftijd.nl); wij breiden ons overzicht heel graag uit met bruikbare boeken en video’s.

Naast dit overzicht staan er op dementie.nl van Alzheimer Nederland een aantal relevante artikelen over kinderen en dementie op jonge leeftijd:
Kinderen en dementie op jonge leeftijd
De gevolgen van dementie op jonge leeftijd voor het gezin

Boeken en interessante filmpjes

“Chaos in de Bovenkamer” (2019) – Boek
Een informatief doe-boekje voor kinderen vanaf 9 jaar, waarin dementie wordt uitgelegd, in een combinatie met praktische opdrachten, tips voor een bezoek aan iemand met dementie en mooie illustraties.Geschreven door Rianne van Dorp. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen.

‘Meemo: Als papa of mama dementie heeft’ (2018) – Video (3 min)
Het VUmc Alzheimercentrum heeft een Nederlandse vertaling laten maken van een korte animatiefilm uit Noorwegen. De film gaat over een meisje met een moeder met dementie. De uil ‘Meemo’ helpt het meisje als ze zich zorgen maakt over haar moeder. Het filmpje legt in makkelijke taal uit hoe het is als papa of mama dementie heeft. Bekijk de video hier:

‘Het huis in je hoofd’ (2018) – Prentenboek
Voor basisschool-kinderen. Met uitleg over wat dementie met iemand doet. Let op: in de beschrijving van de website staat ‘oma en opa’. In het boek worden geen rollen genoemd, en daardoor is het ook geschikt voor kinderen met een ouder met dementie. Geschreven door Susan Willems. Bestellen.

‘Mijn vader is dement’ (2012) – Video-portret (8 min)
Het verhaal van Marit van 8 jaar. In ‘Van hier tot Tokio’, Villa Achterwerk. Bekijk de video hier:

‘Gesloten Luiken’ (2001) – Boek
Voor kinderen vanaf 14 jaar. Geschreven vanuit het perspectief van een 16-jarige Eva wiens vader Alzheimer heeft. Geschreven door Marie-Sophie Vermot. Bestellen.

‘Dochter’ (2001) – Boek
Over de 14-jarige Sylvie, die “in korte tijd volwassen moet worden terwijl haar moeder verbijsterend snel kind wordt. Hoe kan ze leren leven met deze vreemde vrouw, die eens haar moeder was?”. Geschreven door Ishbel Moore. Bestellen.