Ik heb dementie op jonge leeftijd

Ben je zelf iemand die op jonge leeftijd dementie heeft gekregen, of ben je jong en denk je dat je mogelijk dementie hebt? Misschien heb je vaak het gevoel dat er informatie is óver jou maar niet specifiek vóór jou. De informatie op dit deel van de website is direct aan jou gericht.

Wat is er met me aan de hand?
Voor jonge mensen kan het lastig zijn te achterhalen of bepaalde problemen mogelijk duiden op dementie. Het wordt vooral gezien als een aandoening voor ouderen. Niet iedereen kan de diagnose meteen accepteren. In het begin kan er onbegrip zijn. ‘Je bent waarschijnlijk een burn-out’ is een zin die veel jonge mensen met dementie meer dan eens hebben gehoord. Het is misschien confronterend, maar het is heel belangrijk om bij bepaalde verschijnselen op zoek te gaan naar duidelijkheid. Kan het zijn dat je dementie hebt of is er toch iets anders aan de hand?

De eerste signalen
De eerste verschijnselen van dementie openbaren zich vaak op het werk of in het huishouden. Dit zijn voorbeelden van signalen die kunnen wijzen op dementie:
• Je vergeet steeds vaker afspraken
• Je kunt je steeds moeilijker concentreren
• Je hebt meer tijd nodig om je werk af te krijgen
• Het lukt je minder goed om overzicht te bewaren
• Je krijgt steeds meer moeite gesprekken op je werk of thuis te volgen
• Je krijgt meer moeite met dagelijkse handelingen
• Plannen en organiseren gaat je steeds moeizamer af

Op de poster Herken Dementie op Jonge Leeftijd staan de signalen duidelijk op een rijtje.

Al deze signalen kunnen ook op iets anders duiden. Het is ook belangrijk om andere oorzaken zoals depressie, burn-out, stress, vermoeidheid of een psychische aandoening uit te sluiten. Als je weet wat er precies aan de hand is, kun je zelf beter inschatten waar je behoefte aan hebt. Met de juiste diagnose kun je op zoek gaan naar de juiste ondersteuning.

Wat kun je doen?
Herken je de signalen uit bovenstaand rijtje? Ga dan naar de huisarts. Het is verstandig een naaste mee te nemen. Kies iemand die jou heel goed kent en waar je vertrouwen in hebt. Bereid het gesprek met de huisarts samen met je naaste voor. Maak een lijstje met wat je wilt vertellen en welke vragen je hebt. Mogelijk kan de huisarts zelf de diagnose stellen. Het kan ook zijn dat de arts je doorverwijst naar een specialist. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe eerder je de juiste ondersteuning kunt krijgen. Een ervaringsdeskundige vertelt op youtube haar verhaal.

Werk en inkomen
Bij dementie op jonge leeftijd spelen zorgen om je werk en inkomen een grote rol. Je bent waarschijnlijk nog niet met pensioen. Vaak zijn er in de werksituatie al zorgen geuit en ben je in contact met de bedrijfsarts. Het is prettig om goed te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Op dementie.nl vind je alle benodigde informatie.

Advies en ondersteuning na de diagnose
Op de factsheet Dementie op Jonge Leeftijd: de feiten op een rij zie je wat er nu bekend is over dementie op jonge leeftijd. Mocht je in de tussentijd op zoek zijn naar advies en ondersteuning, raden we je aan om eens te kijken op dementie.nl/ikhebdementie. Op deze website staat informatie speciaal voor (jonge) mensen met dementie. Op de website dementie.nl vind je informatie over diagnostisch onderzoek bij dementie op jonge leeftijd. Maar ook over erfelijkheidsonderzoek en praktische informatie.

Ga direct naar:

Diagnostisch onderzoek bij Dementie op Jonge Leeftijd 
Erfelijkheidsonderzoek bij dementie 
Checklist belangrijke zorg- en hulptaken om te regelen bij dementie 

Dementielijn
Wil je liever met iemand spreken over dementie, bijvoorbeeld omdat je een vraag hebt of gewoon je verhaal wilt delen? Bij de Dementielijn werken vrijwilligers die als naaste, zorgprofessional of vrijwilliger zelf betrokken zijn bij dementie. De Dementielijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies. Je kunt gratis bellen naar 0800-5088. Je kunt ook een terugbelverzoek indienen.

Voorzieningen voor jonge mensen met dementie
Als je graag wilt weten welke zorgaanbieders bij jou in de buurt speciale voorzieningen voor jonge mensen met dementie aanbieden, bekijk dan het overzicht voorzieningen.

Sluiten