Scholing voor vrijwilligers en gastvrouwen/-mannen

Scholing voor vrijwilligers en gastvrouwen/-mannen

15 maart 2022 door Natascha Roest

online training.jpg

De online training Dementie op Jonge Leeftijd op dementie.nl is door de Commissie Deskundigheidsbevordering geëvalueerd en geschikt bevonden voor het bijscholen van vrijwilligers en gastvrouwen die werken met jonge mensen met dementie.

De online training is oorspronkelijk gemaakt voor mantelzorgers van jonge mensen met dementie. Het behandelt het hele ziekteproces in zes overzichtelijke hoofdstukken. Deskundigen prof. dr. Marjolein de Vugt (Alzheimer Centrum Limburg en Restaurant Misverstand) en dr. Christian Bakker (Radboudumc) presenteren de training. Ze leggen in video’s veel uit over de verschillende thema’s. Je leert wat dementie op jonge leeftijd is en welke verschillende vormen er zijn. Daarnaast gaat het bijvoorbeeld over problemen met dagelijkse handelingen en wisselingen in stemmingen. De gevolgen voor kinderen worden besproken en het omgaan met emoties.

Omdat het een online training is, kunnen de (losse modules van) de training op eigen tempo gevolgd worden. Uit de evaluatie van de training, uitgevoerd door Alzheimer Centrum Limburg blijkt dat zorgprofessionals het een nuttige en duidelijke training vinden. Ze gaven aan dat het fijn is dat er veel informatie over verschillende thema’s in de training te vinden is, omdat de diversiteit en complexiteit van de ziekte groot is. Daarnaast werden de voorbeelden en tips als erg prettig ervaren en zouden ze de training aan collega’s aanbevelen.

Sluiten