Liset de Boer

Liset de Boer

12 juni 2024 door Kelly Huijbers

Ik ben Liset de Boer, 24 jaar, en ben in 2022 afgestudeerd als neuropsycholoog. Ik werk sinds januari 2023 als promovenda in het Erasmus MC in Rotterdam. Ik ben betrokken bij FTD-RisC, een studie die onderzoek doet naar genetische frontotemporale dementie (FTD), een vorm van jong dementie. Dit is onderdeel van YOD-CLINICAL.

Onderzoek naar bestaande en nieuwe (innovatieve) neuropsychologische testen in genetische frontotemporale dementie

Mijn fascinatie voor deze doelgroep kwam tot bloei tijdens mijn masterstage in het Erasmus MC. Ik vind het een mooie uitdaging om het cognitief beeld van iemand te bestuderen en om te ontrafelen wat er in het brein aan de hand kan zijn. Het stellen van een juiste diagnose bij jong dementie is van belang, omdat de patiënt en familieleden hierdoor snel de steun kunnen krijgen die ze nodig hebben.                                                                                                                               

Bij FTD-RisC gaat het met name om patiënten met een genetische vorm van FTD en familieleden die een genetische aanleg hebben voor deze ziekte. Ik richt mij met name op het identificeren en ontwikkelen van gevoelige neuropsychologische testen die ons kunnen helpen om zo vroeg mogelijk FTD te kunnen diagnosticeren. Mijn onderzoek gaat met name over sociale cognitie, executieve functies en taal, omdat dit de cognitieve domeinen zijn die het meest zijn aangedaan in FTD. Ik hoop tijdens mijn PhD nieuwe innovatieve methoden, met bijvoorbeeld eyetracking, te ontwikkelen om cognitieve stoornissen zo snel mogelijk te kunnen vaststellen. Deze methoden kunnen we mogelijk gebruiken in de toekomst voor opkomende medicijntrials om de start en het beloop van FTD goed in kaart te brengen. Liset de Boer

Collega Joan Groeneveld stelde deze vraag aan mij: Wat vind jij het leukste aan jouw onderzoek?

Wat ik leuk vind aan mijn onderzoek/PhD is dat er veel internationale samenwerkingen zijn. Hierdoor zit ik nu voor een halfjaar in Londen om kennis op te doen over verschillende onderzoeksmethoden die ik straks in Nederland kan toepassen!

Ik geef een vraag door aan Charles David: wat vind jij de grootste uitdaging tijdens je PhD?

Labels:

Sluiten