Ik heb dementie

Ben je zelf iemand die op jonge leeftijd dementie heeft gekregen, of ben je jong en denk je dat je mogelijk dementie hebt? Misschien heb je vaak het gevoel dat er informatie is óver jou maar niet specifiek vóór jou. De informatie op dit deel van de website is direct aan jou gericht.

Wat is er met me aan de hand?
Nog steeds denken veel mensen dat alleen ouderen dementie kunnen krijgen. Voor jonge mensen kan het lastig zijn te achterhalen of bepaalde problemen mogelijk duiden op dementie. Sommigen vinden die diagnose zelf moeilijk te accepteren. Anderen zijn bezorgd om de reacties van naasten. Er kan zeker in het begin veel onbegrip zijn. ‘Je bent gewoon overspannen’ is een zin die veel jonge mensen met dementie meer dan eens hebben gehoord. Ook al is het misschien confronterend, het is heel belangrijk om bij bepaalde verschijnselen op zoek te gaan naar antwoorden. Kan het zijn dat je dementie hebt of is er toch iets anders aan de hand?

Lees meer in de folder Dementie op jonge leeftijd van Alzheimer Nederland.

De eerste signalen
De eerste verschijnselen van dementie openbaren zich vaak op het werk of in het huishouden. Dit zijn voorbeelden van signalen die kunnen duiden op dementie:
• Je vergeet steeds vaker afspraken
• Je kunt je steeds moeilijker concentreren
• Je hebt meer tijd nodig om je werk af te krijgen
• Het lukt je minder goed om overzicht te bewaren
• Je krijgt steeds meer moeite gesprekken op werk of thuis te volgen
• Je krijgt meer moeite met dagelijkse handelingen
• Plannen en organiseren gaat je steeds moeizamer af

Op de poster Herken Dementie op Jonge Leeftijd staan de signalen duidelijk op een rijtje.

Al deze signalen kunnen ook op iets anders duiden. Veel verschijnselen bij een depressie lijken op veelvoorkomende verschijnselen bij dementie. Ook stress en vermoeidheid kunnen leiden tot een of meerdere van bovenstaande verschijnselen. Het is heel belangrijk uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Dan kun je ook zelf beter inschatten waar je behoefte aan hebt.

Wat kun je doen?
Herken je de signalen uit bovenstaand rijtje? Ga dan naar de huisarts. Het is verstandig een naaste mee te nemen. Kies iemand die jou heel goed kent en waar je vertrouwen in hebt. Bereid het gesprek met de huisarts samen met je naaste voor. Maak een lijstje met wat je wilt vertellen en welke vragen je hebt. Mogelijk kan de huisarts zelf de diagnose stellen. Het kan ook zijn dat de arts je doorverwijst naar een specialist. Hoe eerder je weet wat er aan de hand is, hoe eerder je de juiste ondersteuning kunt krijgen.
Een ervaringsdeskundige vertelt op youtube haar verhaal.

Advies en ondersteuning na de diagnose
Op de factsheet Dementie op Jonge Leeftijd: Feiten op een rij zie je wat er nu bekend is over dementie op jonge leeftijd.

Mocht je in de tussentijd op zoek zijn naar advies en ondersteuning, raden we je aan om eens te kijken op www.alzheimer-nederland.nl/ikhebdementie. Je vindt er informatie specifiek gericht op mensen met dementie en kun je bijvoorbeeld tips vinden voor de dagelijkse dingen of de omgang met anderen.

Ook kun je dementie.nl bezoeken. Op deze website vind je vooral informatie voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. Maar ook mensen met dementie zelf kunnen baat hebben bij de informatie. Op de website staat ook informatie speciaal voor jonge mensen met dementie. Je vindt op dementie.nl bijvoorbeeld informatie over diagnostisch onderzoek bij Dementie op Jonge Leeftijd. Maar ook over erfelijkheidsonderzoek. Ook praktische informatie kun je hier vinden, zoals over regelzaken en financiën.

Ga direct naar:

Diagnostisch onderzoek bij Dementie op Jonge Leeftijd 
Erfelijkheidsonderzoek bij dementie 
Checklist belangrijke zorg- en hulptaken om te regelen bij dementie 
De gevolgen van dementie op het inkomen 

Dementielijn
Wil je liever met iemand spreken over dementie, bijvoorbeeld omdat je een vraag hebt of gewoon je verhaal wilt delen? Bij de Dementielijn werken ongeveer veertig vrijwilligers die als naaste, zorgprofessional of vrijwilliger zelf betrokken zijn bij dementie. De Dementielijn biedt zeven dagen per week een luisterend oor en advies. Je kunt gratis bellen naar 0800-5088. Je kunt ook een terugbelverzoek indienen.

Voorzieningen voor jonge mensen met dementie
Als je graag wilt weten welke zorgaanbieders bij jou in de buurt speciale voorzieningen voor jonge mensen met dementie aanbieden, bekijk dan op de overzichten per provincie.